Bratislava privíta opäť Street Art Festival

31.05.2013 Bratislava

Bratislava 31. mája (TASR) – Po tretí raz sa v slovenskej metropole od 14. do 16. júna uskutoční Street Art Festival. Toto jedinečné podujatie je neodmysliteľnou súčasťou Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava. V uliciach Starého Mesta sa predstaví viac ako 130 umelcov z ôsmich krajín a Bratislava opäť zažije street art na vlastnej koži.

Hlavné mesto ožije počas troch dní divadlom, hudbou, žonglérskymi vystúpeniami, ohňovou show, športovými vystúpeniami a v neposlednom rade street artom, prostredníctvom ktorého organizátori každoročne spestrujú zanedbané časti nášho hlavného mesta. Program je určený pre všetky vekové kategórie od malých detí až po seniorov. Deti sa môžu vyblázniť na výtvarnom workshope, absolvovať cirkusovú školu či pozrieť si divadelné predstavenia.

Divadlo nebude chýbať ani v programe pre dospelých, keď Shakespearove diela ožijú priamo v centre mesta. Pražský súbor Divadlo koňa a motora predstaví svoj koncept outdoorového divadla a uvedie predstavenia Othello is BACK a MacBeth. Jirka Grygar, všestranne nadaný žonglér, predvedie svoje umenie obohatené o beatbox performance a tanec s ohňom budú môcť diváci vidieť v podaní zoskupenia bratislavských performerov Let Them Fly a Dreamdancers.

Na troch pódiách na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí i Ventúrskej ulici sa predstavia slovenské kapely Gemini 77, Talent Transport, BSM Quartet, ZVA 12-28, Batatimba, René Lacko Unplugged, Hugo Čáves Orchestra, Romanika, EA BAND, MicroDots, Toni Granko, JazzNuts Trio či skupina Raw Bishops.

Graffiti scénu budú tento rok reprezentovať veľké domáce aj zahraničné mená, akými sú Pandilla (USA), Pez (ES), C215 (FR), The London Police (NL), Fathead & Mr Zero (HU). Po Továrenskej ulici (v roku 2011), Moste SNP (2012) dostane novú tvár budova bývalého učilišťa na Prístavnej ulici. V spolupráci so spoločnosťou Slovenská plavba a prístavy bude 50 graffiti umelcov z piatich krajín pracovať tri dni na tomto objekte. Ako to bude vyzerať, môžu diváci vidieť počas graffiti jamu, ktorý je počas všetkých troch dní otvorený verejnosti.

Podujatie ponúkne aj viacero sprievodných aktivít, medzi nimi Tram Jam, kde v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Bratislava dostane električková súprava novú tvár. V nedeľu 26. mája v depe Jurajov Dvor celý deň graffiti umelci pracovali na dizajne električky, ktorá bude "chodiacou" reklamou na festival. Na Továrenskej ulici v Batelieri a Lofte sa bude konať akcia nabitá street športmi. Diváci majú možnosť uvidieť najlepších skejtbordistov a jazdcov BMX. Nebude chýbať ani tanec a hudba. Počas konania festivalu 14. a 15. júna 2013 bude na Hviezdoslavovom námestí trh, na ktorom budú mladí dizajnéri a výtvarníci prezentovať svoje diela a výrobky. Hudba Mesta, populárna internetová hudobná relácia bude, počas festivalu nakrúcať ďalšie pokračovania.
 

Vyberte región